Wednesday, December 22, 2010

MiMpi oH MiMpi


mimpi hanya mainan tido atau petunjuk tentang sesuatu kejadian..adakah mimpi hanya sekadar mimpi..bagaimana jika ia betul-betul berlaku..?

orang kata kalau bermimpi di patuk ular..itu tandanya ada orang nak masuk meminang…kalau mimpi hantu..itu tandanya sebelum tido kita kena baca doa dulu..dan jangan lupa basuh kaki…

kalau mimpi itu bertukar jadi kenyataanmacam mana pula..


contoh situasi:
ah…liatnya aku nak bangun…ngantuk sangat2…
buka2 mata tgk rumate aku dah bangun lagi awal dari aku…

zana2…malam td aku mimpi ko la…aku mimpi yang ko happy sangat2,,,aku rasa kalo aku cerita ni ko mest happy gak nnt..aku mimpi ko pregnant…ko siap tunjuk kat aku ‘pregnancy test’ ko tu….positif…..teruja aku nak wish tahniah kat ko…sbb dah mengandung…tp sedar2 rupanya aku mimpi je….hehe..kesian ko kan..mesti hampa ..sbb mimpi je…

petangnya…kawan aku bg tau…dilah…aku pregnant la…aku dah cek dekat klinik td..mmg sah aku dah mengandung…syukur…

ko dah bg tau husband ko tak…

dah..mestilah dah…sambil tu zana pergi ke meja locker untuk ambil ‘pregnancy test’ yang dia buat td…

zana…ko nye ‘pregnancy test’ ni sama la dalam mimpi aku…..mcm mana aku leh mimpi benda ni….keseluruhan mimpi aku dgn ko lebih kurang sama je…

9 bulan kemudian…

aku telefon zana…

dilah..terima kasih…telefon aku…ko org pertama kawan aku yang telefon aku…aku bersalin semalam…kenapa ko selalu je dapat rasa apa yg berlaku ek…

Tapi kalau kita mimpi hantu ke atau mimpi ada orang nak bunuh kita…kompemla kan, sedar dari mimpi tengok badan dah berpeluh – peluh. macam betul-betul je kena kejar dengan pembunuh.

Rasulullah s.a.w bersabda : ” mimpi yang baik (dari orang yang soleh) adalah dari Allah. s.w.t dan mimpi buruk datangnya dari syaitan. Kalau sesiapa yang melihat sesuatu mimpi (buruk) atau mimpi yang kita tak suka, hendaklah meniup ke kirinya sebanyak 3 kali dan beristi’azah (meminta perlindungan dari gangguan syaitan) kemudian mimpi tu tidak akan memudaratkannya. (Bukhari, no 2568). Jangan ceritakan mimpi buruk kepada orang lain.


1 comment:

aie ArD said...

ui naa...ko punya blogplak nih...hihi.... okai paa....nice blog c: